sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Pitkästä aikaa seinällä

Edellisestä kunnollisesta kiipeilystä on vierähtänyt pitkä aika. Joensuussa käyn normaalisti kiipeämässä 3-5 kertaa viikossa. Täällä oloajan olen kiivennyt epäsäännöllisen säännölisesti. Toki kävin Joensuun pikavisiitillä ystäväni kanssa ulkona boulderoimassa, mutta omalta osaltani se oli enemmän terapia- kuin kiipeilyreissu.

Keskiviikkona pitkästä aikaa kaivoin tossut ja mankkapussin vaatekomeron periltä tomuttumasta, ja suuntasin lähimmälle kiipeilyhallille, joka sijaitsee vain 10 minuutin bussimatkan päästä kotoa. En ollut käynyt siellä aikaisemmin, ja halli olikin positiivinen yllätys. Telefoplanin huikeisiin tiloihin verrattuna halli on pieni ja sokkeloinen, mutta kiivettävää oli paljon ja reitit selkeästi merkattu. Plussana vielä ihan huikean pitkä ja raskas negatiivinen seinä.  Alkuun siellä oli kamala ruuhka, mutta pikkuhiljaa väentungos rauhoittui ja kiipeämään mahtui paremmin. Edellisestä kerrasta on sen verran aikaa, että kiipeäminen oli aika kankeaa. Tekniikka kyllä on edelleen tallessa, mutta voimat ovat kadonneet jonnekin. Voimien puuttumisesta huolimatta siellä hänkissä roikkuessa minut valtasi tunne, että tämä on vaan niin mun juttu.  Kiipesin enimmäkseen vain helppoja kahvareittejä. Toki kokeilin muutamaa vaikeampaakin, takamukseni sain hilattua patjalta ilmaan, mutta siihen se sitten jäikin sillä kertaa. Jaksoin kiivetä vähän reilun tunnin, sen jälkeen oli jo pakko luovuttaa. Yleensä kiipeilyn jälkeen mulla on hyvin iloinen ja väsynyt olo. Tällä kertaa fiilikset olivat aika sekavat, olin kyllä väsynyt ja hyvä mieli ja hyvä olo kropassa treenistä, mutta taustalla hienoinen pettymys voimien katoamisesta ja tason jyrkästä laskusta. Mutta voimakkain tunne oli kuitenkin valtava innostus, pakko päästä kiipeämään vaan lisää ja useammin, sillä kyllähän näin pitkä tauko väkisinkin vaikuttaa voimien katoamiseen, ja tiedän myös sen, että ne voimat palaavat suhteellisen nopeasti kun pääsee taas treenaamaan säännöllisesti.

Eilen kiipeilytossut huutelivat kaapista niin lujaa, että suuntasin jälleen lähihallille boulderoimaan. Lauantai iltapäivä osoittautui loistavaksi ajaksi kiipeillä, sillä hallilla ei ollut liiemmin ruuhkaa. Köysittelijöitä oli jonkin verran, mutta boulderoimassa oli meidän lisäksemme vain muutama muu. Kiipeily sujui ihan toisella tavalla kuin keskiviikkona, tuntui, että kroppa oli herännyt toimimaan ja kadonneet voimatkin olivat palanneet. Kiipesin monta 6a tason reittiä flashina, eli ensimmäisellä yrityksellä, sekä muuvittelin paria 6b+. Testasin myös tällä kertaa sitä jättihänkkiä, joka jäi edellisellä kerralla kokeilematta. Helpoin reitti siinä on 6b+. Reitissä on hyvät otteet, mutta raskaaksi sen tekee negatiivisuus ja reitin pituus. Se oli ihan mahtavaa! Treeneistä jäi valtavan hyvä mieli ja innostus. Nyt vaan lisää tätä! Jussi on pitänyt täällä ollessa vähän taukoa kiipeilystä, mutta ilokseni on taas innostunut uudelleen harrastamaan. Malttamattomana odotan, että pääsemme taas aktiivisesti  harrastamaan yhdessä molemmille rakasta lajia. Yhdessä tekeminen on kuitenkin paljon kivempaa kuin yksin puurtaminen.

Muita kiipeilijöitä katsellessa ymmärsin jälleen kerran, kuinka suuri sosiaalinen vaikutus kiipeilyllä on elämääni. Täällä minulla ei ole ollut kaveria jonka kanssa kiivetä, ja vaikka boulderoida voi yksinkin, ei se ole samanlaista kuin seurassa. Ruotsalaiset vaikuttavat aika sulkeutuneilta, eikä juttuseuraa ole kovin ollut kiipeilyhalleilla tarjolla. Vertauksena Yhdysvalloissa  ensi kertaa kiipeilyhalilla käydessäni moni tuli kyselemään että kuka olet, en ole nähnyt sinua ennen. Amerikkalaiset ovat kyllä omaa luokkaansa avoimuudessa ja piireihin oli helppo päästä mukaan. Harrastamiseeni liittyy Joensuussa vahvasti kaverit – yhdessä kiivetään, jutellaan, pelleillään ja parannetaan maailmaa. Vaikka kiipeily ei aina sujuisikaan, hyvästä kiipeilyseurasta saa aina energiaa ja hyvän mielen. 



Superhänkillä supervoimilla

5 kommenttia:

  1. Hienoa, että ukkokin on taas innostunut kiipeilystä. Siitä se lähtee, yhteinen kiipeilyllinen taival taas vauhtiin :-) Rennoin fiiliksin vaan eteenpäin.

    Jaan kyllä täysin nuo pitkän tauon tuottamat fiilikset. Tuntui hyvältä kiivetä, kokea onnostus ja helpotus siitä, että vuosien työllä on nyt luotu jonkinlainen pelkojen pohja, eikä tauko vie tilannetta täysin umpisukkeluksiin. Myös tekniikan hallinta antoi hyvää fiilistä. Mutta tuo voima... Paljon pitää keskittyä, ettei huku murheen, kiukun ja ahdistuksen aallokkoon. Voima palaa, jos jaksan taas tsempata.

    Sulla Krista on loistava lähtökohta vahvistua ja nousta vauhdilla siihen, mihin jäit. Kuukauden kiipeilyt ja olet Super ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Akkia nakojaan hermotus paranee, jo muutaman kerran jalkeen kiipeily kulkee taas. Oikeastaan tauko saattoi tehda ihan hyvaa, nyt ainakin tuntuu etta oon vahvempi kuin koskaan. Tai sit se on vaan innostuksen tuomaa harhaa ;) Mutta sama se, paa asia etta kiipeily on kivaa. Hyvia kiipeilyhetkia sinnekin Taru, kohta tavataan seinalla!

      Poista
  2. Hei!

    Tulin taas vilkuilemaan blogiasi tovin jälkeen ja kiva lukea, mitä sinne päin kuuluu:). Oli hauska lukea juttusi kivienmetsästämisestämme ja kiitos vielä mahdollisuudesta reissata! Ainakin kuvista päätellen, sillä on kaunis syksy meneillään ja Espanjan matka varmasti tuo aurinkoa lyheneviin päiviin. Itsellä kiipeily on myös elänyt pientä hiljaiseloa harjoittelun ristiaallokossa mutta hyvä niin, sillä välistä elimistö kaipaa taukoa niin kuin sanot. Se on mielenkiintoista, miten hyvin kroppa tallentaa tekniikan ja liikkeen. Tauon aikana ensimmäisinä kiipeilyllisistä piirteistä itselläni häviää kestävyys. Voiman katoaminenkaan ei ole aina pahasta, sillä olen huomannut, että se pakottaa käyttämään monipuolisempaa tekniikkaa. Pääasia ja ehdottomasti tärkeintä on, että kiipeillessä on hauskaa ja siitä tulee hyvä mieli. Olet oikeassa, että kaikkein parhaat kiipeilykokemukset syntyvät rennosta ja leikkimielisestä tunnelmasta ystävien kanssa.
    Nähdään taas, kun palaat:)

    Kaikkea kivaa sinne ja paljon iloa kiipeilyyn, opintoihin ja elämään yleensä!


    -Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hanna! Kiva kuulla sinusta pitkasta aikaa :) Loppukuusta palailen Joensuuhun, voitais ottaa taas aamu-uinti mukaan kuvioihin? Kivaa syksya myos sinulle, pian nahdaan!

      Poista
  3. Olenkin paljon kaipaillut aamu-uintejamme, joten ilmoita ihmeessä itsestäsi, kun Joensuuhun taas palaat:). Olisi taas huippua mennä uimaan yhdessä!

    -Hanna

    VastaaPoista